Tigerbalsam – funkar det mot inflammation?
Doften är omisskännlig. En stickande blandning av kamfer, mentol och något kryddigt som dröjer sig kvar i näsborrarna. För många är det mer än bara en salva, ett liniment – det är ett barndomsminne. Vi är många som kan minnas kalla omklädningsrum, ömma benhinnor och tränare som masserade in Tigerbalsam med stadig hand före eller efter en träning och den efterföljande brännande känslan på låren. Den där lilla burken med rödgul etikett var som en ritual – något man tog till när kroppen kändes sliten, som en mirakelsalva!
Men hur är det egentligen: Hjälper Tigerbalsam mot inflammation, eller är det bara en väldoftande placebo?
Vad innehåller Tigerbalsam?
Tigerbalsam finns att köpa i två olika varianter, färger:
Grundingredienserna i den röda och vita burken är dock desamma: Kajeputolja, Kamfer, Kryddnejlikolja, Levomentol, Myntaolja. Dessa ämnen påverkar huden lokalt och skapar en känsla av kyla eller värme, vilket kan maskera smärta. Det kallas för motverkande stimuli – hjärnan fokuserar på värme- eller kylkänslan istället för värken.
1 gram av den vita salvan innehåller 160 mg delvis avmentoliserad myntaolja, 130 mg kajeputolja, 110 mg racemisk kamfer, 80 mg levomentol, 15 mg kryddnejlikolja, gult vaselin och fast paraffin.
Är balsamet antiinflammatoriskt?
Kort sagt: nej, inte direkt.
Tigerbalsam innehåller inga dokumenterade antiinflammatoriska ämnen som t.ex. ibuprofen eller diklofenak. Tillverkaren själv tar upp det faktum att kryddnejlikolja till viss del består av eugenol, ett ämne som faktiskt har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper i vissa studier. Eugenol används ibland även i tandvård just för sina bedövande och antiinflammatoriska effekter.
Men! Mängden eugenol i Tigerbalsam är ganska liten, och eftersom balsamet används utvärtes och inte tränger djupt ner i vävnaden, är det osäkert hur mycket praktisk effekt det ger mot inflammation på det sätt man önskar vid exempelvis en överbelastningsskada. Det är mer troligt att det verkar ytligt – med lokal smärtlindring och viss värmereglering som följd.
Det betyder att det inte hämmar själva inflammationen i kroppen. Däremot kan den ökade blodcirkulationen och den lindrande värmekänslan ge tillfällig smärtlindring, vilket i sig kan hjälpa dig att slappna av och återhämta dig snabbare efter t.ex. ett långpass eller en intensiv intervallrunda.

När kan det vara värt att testa?
- Ömma muskler dagen efter löpning
- Spända axlar efter dålig löpteknik
- Värmekänsla för återhämtning
Tigerbalsam är ingen mirakelkur – men den kan vara en del av din återhämtningsrutin. Lite som en kopp te efter regnig löpning: inte nödvändigt, men ändå något man gärna återvänder till. Tigerbalsam behandlar inte inflammation i medicinsk mening, men kan lindra symtom som stelhet och värk. Så nästa gång du sträcker dig efter burken i träningsväskan eller medicinskåpet – gör det med vetskapen att du mest ger kroppen en kort paus, snarare än en verklig behandling. Men ibland är just det allt som behövs!
Vetenskapliga studier gjorda på tigerbalsam
Det finns vetenskapliga studier som har undersökt effekten av Tigerbalsam vid olika typer av smärta. En randomiserad, dubbelblind studie publicerad i Australian Family Physician jämförde Tigerbalsam med placebo och paracetamol för behandling av spänningshuvudvärk. Resultaten visade att Tigerbalsam gav en signifikant bättre smärtlindring jämfört med placebo, medan skillnaden mellan Tigerbalsam och paracetamol inte var signifikant (1).
En meta-analys från 2019 granskade 12 studier om Tigerbalsams effektivitet, säkerhet och tolerabilitet (2). Denna analys indikerade att Tigerbalsam kan vara användbart för att hantera smärta vid spänningshuvudvärk och verkar kunna öka blodflödet i benen när det kombineras med massage. Dock noterades att cirka 4% av individer med en historia av kontaktallergi kan reagera positivt på ett lapptest med Tigerbalsam, vilket innebär att försiktighet rekommenderas för dessa personer.
Det är viktigt att notera att även om dessa studier tyder på potentiella fördelar med Tigerbalsam vid smärtlindring, är det begränsat med forskning som direkt undersöker dess antiinflammatoriska effekter. Därför bör Tigerbalsam främst betraktas som ett medel för symtomlindring snarare än en behandling för underliggande inflammation.
Källor
- Schattner, P., & Randerson, D. (1996). Tiger Balm as a treatment of tension headache. A clinical trial in general practice. Australian family physician, 25(2).
- Antonelli, M., Donelli, D., & Valussi, M. (2020). Efficacy, safety and tolerability of Tiger Balm® ointments: A systematic review and a meta-analysis of prevalence. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research, 8(1), 1–17.