Runstreak: Springa varje dag
En metod för att få in motion i vardagen är att ta bort valet och kvalet om man ska springa idag eller inte. Så tänker många som börjar med Runstreak, att varje dag klä på sig löparkläderna och ge sig ut och springa. Runstreak är idag en global rörelse med uppsatta regler för att få kalla det att man gör en runstreak.
Reglerna för Runstreak
- Spring minst 1 mile (=1,61 km) oavbrutet
- Spring varje kalenderdag
- Intentionen ska vara löpträning, ombytt till löparkläder
De här reglerna tillämpas av Streak Runners International och United States Running Streak Association. Man kan välja att springa inomhus, utomhus, på asfalt, stig, grus eller elljusspår. Det spelar heller ingen roll om det är uppför, flackt eller nedför. Det är den totala sträckan som sprungits som måste överstiga 1,61 km.
För den som vill gå djupare in i reglerna och förr eller senare kommer man dit ifall man har börjat en runstreak – vad händer om man till exempel gör en lång flygresa? Jo, då får man se till att planera sin rutt så det finns möjlighet till en 1,61 km jogg nånstans längs vägen på en flygplats eller fråga om du kan springa fram och tillbaka i mittgången på flygplanet!
Vem har längst Runstreak?
Just nu är det Jon Sutherland, en amerikansk författare i West Hills, Kalifornien, som har den längsta runstreaken. Den pågår fortfarande och den 16 maj 2023 hade han samlat ihop 19714 dagar, vilket är nästan 54 år. Hur långt Jon har sprungit totalt vet vi inte men att han bör vara förbi eller på god väg mot att har sprungit lika långt som jordens omkrets på 4000 mil är nog bra gissat.
I Sverige är det Ellen Westfelt som har den längsta och pågående runstreaken. Den startade hon den 4 september 2013 och kommer under 2023 alltså att passera 10-årsgränsen. Vill du följa andra i Sverige som startar och underhåller sin runstreak finns det en Facebookgrupp med över 10 000 medlemmar.