Kom igång med löpning
Börja springa!
Löpning är vad vi tycker en av de renaste formerna av motion och bygger på det naturliga som finns inom oss alla – att springa!
Vi föds med förutsättningarna och så fort vi lärt oss gå tar vi snabbt de första löpstegen. Tyvärr är det många som slutar och i vuxen ålder kan motivationen och drivet att ge sig ut på en joggingtur vara som bortblåst.
Men nu är du här och läser detta, vilket är en bra start för att du ska komma igång med löpningen igen!
Olika anledningar till att börja med löpning
Det finns många olika anledningar till varför man vill komma igång med löpning på nytt. Det kan vara att man varit skadad, tröttnat på en annan idrott eller behöver börja motionera för att gå ner i vikt. En del börjar för att man gjort ett vad med någon eller lovat sig själv att börja ta hand om hälsan bättre.
Oavsett vilken anledning du har så finns bra tips att ta del av för att göra starten så hållbar som möjligt. Det är många som börjar alldeles för tufft och lägger av efter bara några gånger på grund av skada eller stark olust för den plåga som löpning kan innebära. De långsiktiga hälsofördelarna av löpning är en belöning som kommer långt fram i tiden.
Löpning på din nivå
Alla som är nybörjare startar inte på samma nivå och vi kan olika former på vår löparkropp. Vi som människor har olika förutsättningar och det gäller att börja på en nivå som är anpassad för din kropp. En person som tränat andra konditionsidrotter har en bättre fysisk kapacitet med högre syreupptag, mer muskelkraft och kanske bättre kroppskontroll.
Den som inte tränat på tio år och kanske bär på övervikt har en helt annan startnivå och måste därför lägga ribban lägre. För alla som börjar springa och inte har haft löpning som sin go-to träningsform är det dock samma sak som gäller – starta på en nivå som din kropp tål.
Det är så vanligt att man ger sig ut och springer i en fart man kunde när man var barn, tonåring eller unga år och efter första passet svämmar över av negativa känslor.
För att citera en av Sveriges mest meriterade ultralöpare och författare bakom boken Löparglädje:
Spring idag så att du kan och vill springa även imorgon.
Rune Larsson
Den meningen säger så mycket trots att den är så kort. Dels hur du ska lägga upp ditt träningspass så att du inte blir skadad, utpumpad och aldrig mer vill springa. Dessutom har den mycket hållbarhetstänk och långsiktig hälsa i betydelsen att löpning är något av en livsstil för hela livet. En del har till och med gjort det till en stående del av varje kalenderdag som i en runstreak.
Gör det lätt att komma ut och springa
Fördelarna som löpträning har jämfört med gruppträning, skidåkning, paddel och styrketräning är flera. Vi tycker att följande är värdefulla aspekter:
Fördelar med löpträning
- Billig utrustning: löparskor + träningskläder
- Kan springa var/när som helst
- Lätt att variera träningspass
Är du en mästare på att planera för att du ska ut och springa, men när det kommer till kritan så ångrar du dig och skjuter upp det till senare? Ett trick som många brukar tycka fungerar bra är att lägga fram träningskläderna dagen före. Har du tänkt ta ett joggingpass före eller direkt efter frukost, lägg löparkläderna bredvid sängen och låt dina andra kläder vara kvar i garderoben.
Ska du springa en runda på kvällen efter middagen, ställ fram skorna och lägg löparkläderna i hallen så ökar chansen att du tar på dig de istället för att gå förbi mot vardagsrummet när du tänkte slänga dig i soffan.
Vanliga misstag hos nybörjare på löpning
Springer för fort. Vi har redan nämnt det och påminner om det igen – håll ner tempot när du börjar löpträna. Kanske har du minnen från förr när du kunde springa milen på en viss tid och klarade hålla 4- eller 5-minuterstempo. Den mentala stressen av att jämföra sig och försöka slå personliga rekord på varje träningspass håller inte så länge. En bra idé kan vara att helt skippa titta på klockan när du börjar löpträna på nytt. Tänk istället att du ska komma tillbaka efter rundan och ha massor av krafter kvar.
Springer för mycket. Okej, du klarade första hårda passet och fick såklart träningsvärk men känner dig stark igen efter någon vilodag. Då ökar du på dosen och springer både fortare och längre. Det här är mycket vanligt scenario och i många fall leder det till ett abrupt slut med en löparskada och sen kan du inte springa alls på ett tag. Löpning är väldigt belastande då hela kroppsvikten läggs på ett ben, en fot i varje löpsteg.
Låg på energi & vätska. En orsak till att ett löppass kan upplevas som otroligt jobbigt, trots att du inte håller det tempo du klarade förra gången kan vara för lite energi och vätska. Många gör misstaget att ge sig ut på träningspass utan att ha tillräckligt med rätt sorts energi. Kolhydrater och fett används på olika sätt av kroppen för att skapa den energi som krävs för löpningen. Högt tempo kräver mycket kolhydrater och har man inte påfyllda glykogendepåer kommer kroppen använda fett istället. Det funkar bra i lågt tempo men är otillräckligt som energikälla i snabbare farter.