Träning

Slow Running: Löpning i pulszon 1 eller 2

Att löpträna behöver inte betyda snabba intervaller med mjölksyra upp till hakan. Det går alldeles utmärkt att springa långsamt (slow running) och ändå få bra träning som utvecklar både konditionen och är bra för hälsan. Intensiteten kan antingen sättas genom att känna efter eller så använder du pulsen som riktlinje.

tre löpare joggar sakta tillsammans, slow running i pulszon 1 och 2

Löpning i zon 1 och 2

Långsam konditionsträning är när pulsen är i den så kallade zon 1 och 2, efter Karvonens pulszoner. Det är när pulsen ligger på mellan 50-70% av maxpuls, en intensitet där du ska kunna prata i långa meningar med en medlöpare utan att det känns ansträngt.

Löptempot som kan hållas för den här pulszonen skiljer sig åt mellan olika personer. En vältränad löpare i elitklass kan hålla ett jämförelsevis snabbt tempo på 4 min/km medan många motionslöpare ligger på mellan 5-8 min/km.

Låta pulsklockan eller känslan bestämma?

Utgångspunkten ska vara att det känns som att du joggar och inte att du springer forcerat. En del vill gärna använda tekniska hjälpmedel i sin träning och pulsklockan är värdefull för att hitta rätt ansträngning.

Dagsform kan däremot spela in och därför är det oftast bra att försöka falla tillbaka på känslan i löpningen. Löpning i zon 1 och 2 är lätt löpning där du ska kunna prata ganska så obehindrat utan att behöva kippa efter andan mellan var och vartannat ord.